• 01.jpg
  • 2.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 004.jpg
  • 05.jpg
  • 07.jpg
  • 08.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg

Τα Μανωλιασσίτικα

 

Η Αδελφότητα Μανωλιασσιτών Αθηνών στην προσπάθεια της να συμβάλει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού, πραγματοποίησε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο: "Τα Μανωλιασσίτικα". Τα "Μανωλιασσίτικα" ξεκίνησαν το 1993 και ήταν εκδηλώσεις που περιελάμβαναν: μαθήματα ζωγραφικής, αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, ομιλίες ιστορικού και Λαογραφικό περιεχομένου, προβολές παλιών φωτογραφιών, εκδόσεις ημερολογίων και άλλα.

 AA019

 

Το 1993 ο δάσκαλος Ελευθέριος Κολιός έγραψε για τα Μανωλιασσίτικα

ΚΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ 

Μερικοί το κοροϊδέψαμε, άλλοι γελάσαμε, άλλοι αδιαφορήσαμε. -Τι θα κάνει τώρα; Σιγά! Πρόκειται ασφαλώς για την προσπάθεια του προέδρου της αδελφότητας. Και πρώτα πρώτα τα μαθήματα ζωγραφικής.

 Οι λίγες μέρες που διατέθηκαν για τη ζωγραφική στάθηκαν ικανές να πετύχουν πολλά, πάρα πολλά. Δεν ήταν μόνο το ότι τα παιδιά γνώρισαν την αρμονία των χρωμάτων- πολλά μάλιστα μπορεί να είχαν ασχοληθεί κι άλλη φορά- αλλά χάθηκε η μονοτονία των παιδιών. Οι νέοι μας αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους. Αναπτύχθηκε το πνεύμα της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Έσπασε ο πάγος του "άγνωστου". Διμιουργήθηκαν φιλίες.

 Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια γέμισαν οι δύο αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου. Πάνω από 80 παιδιά-μαθητές! (το Δημοτικό έχει μόνο 6 ). Η αδιαφορία των νέων για το χωριό τους και η απροθυμία για αυτό αντικαταστάθηκαν από την επιθυμία για μια νέα επίσκεψη. Η ευχή όλων είναι: Να ξαναγίνει και του χρόνου!

 Πέραν όλων αυτών, η ηθική ικανοποίηση όλων των παιδιών που έγινε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα τους και την οποία επισκέφθησαν όλοι, όσοι βρέθηκαν 15 Αυγούστου στην Εκκλησία. Και το σπουδαιότερο: Η αμοιβή των μικρών ''καλλιτεχνών'' με το ενθύμιο που τους απονεμήθηκε, τους έδωσε πολύ μεγάλη χαρά. Αλλά και τα αγωνίσματα. Λίγα. Παλιά. Εύκολα. Όμως για τα παιδάκια που πήραν μέρος, ήταν πολλά, δύσκολα, ευχάριστα! Οι μικροί μπόμπηρες απέσπασαν τα χειροκροτήματα όλων. Διασκέδασαν σχεδόν όλο το χωριό. Κάλυψαν ένα μεγάλο κενό. Και πληρώθηκαν, ασφαλώς, με τα μετάλλια. Όλοι οι "αθλητές" στην αυγοδρομία, στη σακοδρομία, στις μπαλονομαχίες βγήκαν νικητές πήραν μετάλλιο. Και τους άξιζε. Νίκησαν όλοι τους τη μονοτονία, νίκησαν τη μοναξιά, έφεραν το χωριό όλο στην πλατεία, σκόρπισαν γέλιο σε όλους, έδιωξαν έστω και λίγο- την έγνοια.

 Έδωσαν ζωή και ζωντάνια στο χωριό!

 Τι άλλο καλύτερο;. Δίκαια λοιπόν μπορούμε άνετα να πούμε: ήταν πολλά και αξιόλογα!Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Αδελφότητας. Συγχαρητήρια στους νέους και τις νέες του χωριού μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια σ' όλους τους χωριανούς. Τέτοια να γίνονται. Μακάρι του χρόνου να είναι ακόμη περισσότερα. Ποιος ξέρει;

 Δεν πρέπει ακόμη να ξεχάσουμε ότι οι νέοι μας, αλλά καιι οι παλαιότεροι, γνώρισαν τους δικούς τους, όπως ήταν πριν από πολά χρόνια. Είδαν τ' αδέρφια τους, τους γονείς τους, τους παππούδες τους "παιδάκια". Η προβολή των φωτογραφιών ζωντάνεψε τη μνήμη των παλαιοτέρων. Όλα λοιπόν ήταν σπουδαία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Ένα είναι γνωστό: Οι "άγνωστοι" νέοι και νέες της Μανωλιάσσας έγιναν πολύ γνωστοί, έγιναν φίλοι, διασκέδασαν μαζί. Μπράβο τους! Τι άλλο μπορούσε περισσότερο να επιτευχθεί; Μπράβο σε όλους!

τ' αχνάρια φυλλο 4

manoliassitika93

 

Το 1995 η καθηγήτρια Αργυρούλα Ίσκου έγραψε για τα Μανωλιασσίτικα

Τα Μανωλιασσίτικα '95

  Άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε, αφήνοντας σε όλους μας ποικίλες αναμνήσεις. ΗΜανωλιάσσα πάλι γέμισε από τον κόσμο της. Τα παιδιά της που ζουν στην ξενιτιά μετανάστες- στο εξωτερικό ή το εσωτερικό- μαζεύτικαν και γέμισαν τα σπίτια του χωριού. Οι "Σουηδοί", οι "Γερμανοί", οι "Αθηναίοι", οι "Γάλλοι", και οι απανταχού Μανωλιασσίτες έδωσαν το παρόν στην ιδιαίτερη πατρίδα. Κι αυτή τους δέχτηκε με αγάπη στην αγκαλιά της και τους πρόσφερε ό,τι μπορούσε:

 AA007Καθαρό αέρα, δροσιά, γαλήνη, ξεκούραση, αλλά και συναντήσεις, συναθροίσεις, γλέντια και διμιουργικότητα.

 Μέσα σ' όλα αυτά περιλήφθηκαν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 1995, που διωργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Αδελφότητας των Μανωλιασσιτών και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μανωλιάσσας. Για άλλη μία χρονιά, το εικαστικό εργαστήρι, στεγασμένο στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, χάρις στις άοκνες και διμιουργικές πρωτοβουλίες του προέδρου της Αδελφότητας κ. Κων/νου Π. Γιωτάκη και της συζύγου του Μαργαρίτας, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά όλων των ηλικιών να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν, αλλά κυρίως να μάθουν και να διμιουργήσουν έργα όπου ο ψυχικός και συναισθηματικός τους κόσμος βρήκαν διέξοδο, παράθυρο ανάσας μετά την κοπιαστική σχολική χρονιά που προηγήθηκε.

 Η έκθεση των έργων της τέχνης των παιδιών έγινε αυτό το καλοκαίρι στην ημιτελή αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην πλατεία του χωριού. Πραγματικά θαύμασαν τα μάτια μας, βλέποντας τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα της προσπάθειας των παιδιών που έλαβαν μέρος σ' αυτήν την δραστηριότητα. 

 Ας ελπίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

 Όμως υπήρξαν και άλλα πολιτιστικά δρώμενα αυτό το καλοκαίρι, όπως η βραδιά που ήταν αφιερωμένη στα Μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών, που έδωσε μέσα από την προβολή διαφανιών, τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν αυτό το θαύμα του κόσμου, που στέκει για τόσους αιώνες μέχρι σήμερα για να μας δείχνει τίνων προγόνων απόγονοι είμαστε. 

 Άλλη μια βραδιά, αφιερώθηκε στην προβολή παλαιών φωτογραφιών. Πολλοί χωριανοι αναγνώρισαν συγγενείς τους, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους που κάποιοι ούτε καν θυμούνται ότι είχαν τραβηχτεί κάποτε. Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή, που συζητήθηκε θετικά μεταξύ των συγχωριανών που παραβρέθηκαν εκεί.

 Από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που στέφθηκαν από πρωτοφανή επιτυχία, ήταν η θεατρική βραδιά. Παιδιά του χωριού υπό την επίβλεψη, την καθοδήγηση και τη βοήθεια τόσο του προέδρου της Αδελφότητας Κ.Π. Γιωτάκη και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ε.Ν. Κολιού, και μετά από λίγες πρόβες, παρουσίασαν ένα βράδυ ξεχωριστό, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μανωλιάσσας;.

 Έπαιξαν στη θεατρική σκηνή που στήθηκε έξω από το Δημοτικό Σχολείο, δύο θεατρικά μονόπρακτα. Στο πρώτο, τα μικρότερα παιδιά παρουσίασαν τα "ξεφτέρια" μιας τάξης σχολικής στο τέλος της χρονιάς του Γιάννη Σμυρνιωτάτη. Τόσο η "δασκάλα" όσο και οι "μαθητές της" μας έκλεψαν την καρδιά με τη φυσικότητα και την αγνότητα που στάθηκαν πάνω στην ερασιτεχνική θεατρική σκηνή. Τα χειροκροτήματα των χωριανών που παρακολούθησαν την παράσταση- και ήταν πολλοί αυτοί- ήταν πραγματικός έπαινος- βραβείο, ηθική ανταμοιβή για τους κόπους και την προσπάθεια των παιδιών αυτών, που αισθανόμαστε την ανάγκη για μία ακόμα φορά να τους πούμε ένα μεγάλο "ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ".

 Τους ρόλους έπαιξαν: 

Δασκάλα: Σούλα Κ. Μπέλλου. Μαθητές: Ευδοξία Κ. Ντάφλου, Χριστίνα Π. Πέτρου, Κων/νος Ε. Δαρδώνης, Μαρία Κ. Μπέλλου, Τασούλα Πολ. Μπέλλου, Ναταλένα Δ. Ζάχου, Μαρία Κουβέρη, Ευαγγελίτα Α. Γούση, Κατερίνα Κ. Γιωτάκη και Μανώλης Π. Πέτρου.

 Το δεύτερο μονόπρακτο ήταν οι "μουσαφιραίοι" του Παπαδούκα. Εδώ δε θα έπρεπε να μιλάμε για ερασιτεχνισμό ή ερασιτέχνες ηθοποιούς. Όλα τα παιδιά- μεγαλύτερης κάπως ηλικίας- που πήραν μέρος στάθηκαν στο θεατρικό σανίδι, το πάλκο λες και έκαναν αυτή τη δουλειά για χρόνια. Πραγματικά θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες ηθοποιοί το αποτέλεσμα αυτής της παράστασης. οι θεατές βέβαια, αντάμειψαν κι αυτή την προσπάθεια με ασταμάτητο χειροκρότημα, αλλά και με λόγια που έδειχναν θαυμασμό, επιδοκιμασία και συγχαρητήρια.

 

 Τους ρόλους έπαιξαν:

κος Λεωνίδας: Νίκος Ε. Κολιός 

κα Ευθαλία: Μαγδαληνή Κ. Γιωτάκη 

Τάκης: Κώστας Ε. Δαρδώνης

Υπηρέτρια: Ευδοξία Κ. Ντάφλού

Ιορδάνης Περονόσπορος: Ελένη Α. Γούση

Ζαχαρούλα Περονόσπορου: Ευαγγελίτσα Α. Γούση

Γιαννάκης Περονόσπορος: Γιάννης Ε. Κολιός

Κική: Μαρία Κ. Μπέλλου

Φίλιππος: Γιώργος Ε. Δαρδώνης.

 

Θα θυμόμαστε αυτή τη θεατρική βραδιά για χρόνια και ευχόμαστε να επαναληφθούν παρόμοιες παραστάσεις.

 Στο χωριό μας, το καλοκαίρι που πέρασε, λειτούργησε και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανωλιάσσας, σε εβδομαδιαία βάση, με δάσκαλο το Γιάννη Τριφύλλη. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας παρουσιάστικε στην εσπερίδα των αθλητικο-πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν στην πλατεία του χωριού, πάλι με τις φροντίδες των παραπάνω φορέων. Τα παιδιά του χωριού διαγωνίστηκαν, μέσα από ευγενή άμιλλα, στις τσουβαλοδρομίες, στις αυγοδρομίες, στο παιχνίδι με τις καρέκλες, στις μπαλονομαχίες, αλλά και στο κυνήγι θησαυρού, ο οποίος φέτος ήταν "έμπνευση", ήταν ένα πεπόνι. Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά και όσων παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αυτές ήταν ξεχωριστή. Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε ότι η συμμετοχή σε όλα τα παραπάνω από πλευράς διαγωνιζομένων όσο και από πλευράς θεατών ήταν αθρόα, μαζική και γεμάτη ζωντάνια. Γέμισε η πλατεία του χωριού από τον κόσμο και τις χαρούμενες φωνές "αγωνιστών", αλλά και παρακολουθούντων.

Στιγμές αλησμόνητες κυρίως για τα παιδιά, ήταν και εκείνες της απονομής ταν αναμνηστικών διπλωμάτων σε όσα παιδιά έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες του εικαστικού εργαστηρίου, και των δώρων που μοιράστηκαν στους διαγωνισθέντες στις αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις εκειίνης της ημέρας. Όλα βέβαια έγιναν πριν από τη μεγάλη γιορτή της 15ης Αυγούστου, που το χωριό γιορτάζει με πανηγύρι την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στις 14 Αυγούστου το βράδυ, η κοινότητα, η αδελφότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος αλλά και τα δύο καφενεία του χωριού σε μια άψογη και αγαστή συνεργασία, διοργάνωσαν πανηγύρι στο χωριό και στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Η πρώτη βραδιά ήταν ωραία, ξεχωριστή, σημαντική. Οι χωριανοί, ακούγωντας παραδοσιακή μουσική από το λαϊκό συγκρότημα του Ναπολέοντα Δάμου, χόρεψαν, γέλασαν, κουβέντιασαν και γλέντησαν μέχρι τα ξημερώματα. Υπήρχε και λαχειοφόρος αγορά με πολύ αξιόλογα βραβεία-δώρα και με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου.

  Όμως η δεύτερη βραδιά του πανηγυριού δεν στάθηκε δυνατό να λάβει χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αιτία; Η βροχή! Έτσι για το καλοκαίρι του 1995 η δεύτερη βραδιά του πανηγυριού πήρε μια μικρή αναβολή και πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, με τη συμμετοχή των παραπάνω μερών, αλλά και πάλι υπό βροχήν. Όμως η βροχή-βροχή και το γλέντι-γλέντι. Όσοι βρέθηκαν εκεί πραγματικά το διασκέδασαν. Εκείνο το βράδυ έγινε και η κλήρωση των λαχείων, που στέφθηκε, πιστεύουμε, από επιτυχία. Ας προσδοκούμε στο μέλλον το πανηγύρι του χωριού να γίνεται Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα.

 Κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε τρεις μακρινές εκδρομές, για να γνωρίσουν κάποιοι χωριανοί μέρη της πατρίδας μας, Η μία εκδρομή έγινε στην Καστοριά, η δεύτερη στην Πάργα και η τρίτη στη Λευκάδα. Και στις τρεις περιπτώσεις η συμμετοχή των συγχωριανών μας ήταν σημαντική, αλλά και η οργάνωση τους από τους υπεύθυνους υποδειγματική. Μακάρι να γίνουν κι άλλες τέτοιες εξορμήσεις.

 Σ' αυτό το σημείο αξίζει για μια ακόμα φορά να συγχαρούμε όλους εκείνους τους συγχωριανούς μας που βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να λάβουν σάρκα και οστά οι παραπάνω εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ας συγχαρούμε τα παιδιά μας για τις προσπάθειες τους και ας τα ευχαριστήσουμε που μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές ευφορίας, αγάπης, άμιλλας και συνεργασίας.

τ' αχνάρια φύλλο 12


 

Φωτογραφίες απ' το θεατρικό "Οι Μουσαφιραίοι"

Από τα Μανωλιασσίτικα του 1995  κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

 


 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα απο την αυτοσχέδια παιδική θεατρική παράσταση το 2003

 


 

Αθλοπαιδειές

 

 


 

Διάφορες φωτογραφίες απ' τα Μανωλιασσίτικα

 

 

© 2022 Μανωλιάσσα.