• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 06.jpg

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Η Βουλή Των Ελλήνων

Ανάμεσα στα τόσα ονόματα τόπων της Ελλάδος που έγιναν σύμβολο αγώνα και πάλης για την ανεξαρτησία και την ελευθερία, είναι και η Μανωλιάσσα.

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι απόδειξη της ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού προς τους ένδοξους νεκρούς των ελευθερωτικών πολέμων του έθνους.

Η ιδέα ενός μνημείου για τους νεκρούς των πολέμων, που δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν υπήρχε από την αρχαία Ελλάδα. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Χαρίτωνα. Ο Θουκυδίδης στο έργο του "Περικλέους Επιτάφιος Λόγος" έγραψε:« Φέρουν δε επί πλέον στα χέρια τους και ένα κενό φέρετρο σκεπασμένο με σάβανο για τους αφανείς, για όλους όσους δεν βρέθηκαν για να ενταφιαστούν».

1Από αυτό το κείμενο και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει αμέσως πως η έννοια γεννήθηκε που αλλού, μα φυσικά στην αρχαία Ελλάδα. Οι ίδιοι οι Έλληνες πίστευαν πως οι ψυχές όλων όσων δεν είχαν ενταφιασθεί βασανιζόντουσαν για αυτό και τα κενοτάφια είχαν τεράστιο συμβολισμό. Από αυτό μπορούμε να διαπιστώσουμε για ποιον λόγο οι σύγχρονοι Έλληνες αισθάνονται τον Άγνωστο Στρατιώτη σαν ένα δικό τους πρόσωπο. Είναι οι αρχαίοι δεσμοί που δένουν τις σχέσεις.

Στα νεότερα χρόνια η σκέψη για την ίδρυση μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη οφείλεται στους Γάλλους και πραγματοποιήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στα χρόνια που ακολούθησαν το παράδειγμα της Γαλλίας το μιμήθηκαν και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, αποφασίστηκε για πρώτη φορά το 1858 να ιδρυθεί μνημείο για τους πεσόντες κατά τον αγώνα του 1821 από το δήμο Ερμούπολης στη Σύρο

Ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων Ευρωπαίων, η Ελλάδα αποφάσισε στις αρχές του 1926 την ανέγερση εθνικού μνημείου του «Αγνώστου Στρατιώτου» στην Αθήνα και συγκεκριμένα «εις την έμπροσθεν των Παλαιών Ανακτόρων Πλατείαν, καταλλήλως προς τούτο διαρρυθμιζομένην». Η πρωτοβουλία ανήκε στον υπουργό Στρατιωτικών Θεόδωρο Πάγκαλο και η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 28ης Φεβρουαρίου 1926 κι έφερε την υπογραφή του υφυπουργού Στρατιωτικών. Κωνσταντίνου Νίδερ. Τον διαγωνισμό κέρδισε στις 9 Οκτωβρίου ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο οποίος υπέβαλε τη μελέτη του με το ψευδώνυμο ΣΚΡΑ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φωκίων Ρωκ με την επίβλεψη του Λαζαρίδη, έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932, επέτειο της Εθνικής εορτής, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με μεγάλη επισημότητα. Την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών ξένων κρατών (Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, ΓιΑεοτοράχη - Μανωλιάσσα - Μπιζάνι - Δρίσκοςουγκοσλαβία, Αίγυπτος και ΗΠΑ), οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια και απέδωσαν τιμές στο νεοαναγερθέν μνημείο.

Στον τοίχο που περιβάλλει και από τις τρεις πλευρές το μνημείο είναι στερεωμένες κατά διαστήματα ορειχάλκινες ασπίδες, ενώ στους πελεκημένους πωρόλιθους του τοίχου είναι χαραγμένα κατά ενότητες τα ονόματα των τόπων, στους οποίους έχουν διεξαχθεί οι ενδοξότερες και φονικότερες μάχες των αμυντικών και απελευθερωτικών πολέμων του Ελληνισμού. Προ του μνημείου καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων.

Ο τάφος βρίσκεται ανάμεσα σε μνημιακές κλίμακες. Στον τοίχο που περιβάλλει και από τις τρεις πλευρές το μνημείο είναι στερεωμένες κατά διαστήματα ορειχάλκινες ασπίδες, ενώ στους πελεκημένους πωρόλιθους του τοίχου είναι χαραγμένα κατά ενότητες τα ονόματα των τόπων, στους οποίους έχουν διεξαχθεί οι ενδοξότερες και φονικότερες μάχες των αμυντικών και απελευθερωτικών πολέμων του Ελληνισμού. Προ του μνημείου καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων.

Ο χώροςς έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κίνηση της φρουράς, των επίσημων και του πλήθους.

Ο Άγνωστος στρατιώτης όχι άδικα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές μέσα στους διάφο0ρους πολιτισμούς. Για αυτόν τον λόγο τα μνημεία που είναι αφιερωμένα σε αυτό το "πρόσωπο", είναι τα σημαντικότερα κάθε πόλης αλλά και κάθε χώρας. Στην Ελλάδα όμως ακόμα περισσότερο οι κάτοικοι της αισθάνονται έναν στενό δεσμό να τους συνδέει με τον Άγνωστο Στρατιώτη. Πως άλλωστε θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο αφού η ίδια η μορφή ουσιαστικά για τους Έλληνες είναι ένα μέλος της οικογένειας τους!

Αυτό είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης ένα τμήμα όχι μόνο της ιστορίας τηα Ελλάδας καθώς για την ελευθερία έπεσαν Έλληνες από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, αλλά και ένα τμήμα από την δική μας καρδιά, κάτι το οποίο πρέπει οι Έλληνες να κρατάμε ζωντανό αν θέλουμε να πορευόμαστε με τις αρχές και τα ιδανικά που μας χάρισαν οι ένδοξοι πρόγονοι μας.

Οι σύγχρονοι Έλληνες λοιπόν συνεχίζουμε να τιμάμε, να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να ευγνωμονούμε με όλη μας την ψυχή τον κάθε Άγνωστο Στρατιώτη και τον κάθε πρόγονο που προσέφερε στην Ελλάδα και πολέμησε για την ελευθερία της!

   

 

3 

  

 

  

(για μεγέθυνση κάντε κλικ

στις εικόνες)

Νικος Πέτρου και Γιώργος Νάκος στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη    

 

    

 

 

 

© 2024 Μανωλιάσσα.